Citylovr concept
Introducing Citylovr: het magazine voor city aficionados.
Dus een versnipperde markt en het ultieme magazine om deze informatie behoefte te dekken is er dus niet: een glossy stedenmagazine. Nog in print, nog online! En dat biedt kansen. Voor een (maandelijks) print magazine dat zich onderscheid door oorspronkelijke invalshoeken te kiezen. Met een frisse kijk op zaken. Voor de beginnende en seasoned Citylovr. Gecombineerd met online & mobile omgeving voor dagdagelijks nieuws en exploitatie. En gecomplementeerd met real live events die de stedentrip centraal stelt en de verbreding met kunst, cultuur, shopping, fashion, auto’s en entertainment bundelt.
Er zijn breed georiënteerde travel magazines en veel stedenmagazines in alle soorten en (letterlijk) maten en elke zichzelf bewonderende stadskrant, airline glossy en automerk magazine heeft wel een weekend¬magazine waarin steden uitvoerig bereisd en besproken worden. En de grote steden als NY en Londen hebben de Time Out en de big city heeft de New Yorker, een instituut op zich. De travel magazines a la Travel + Leisure en Conde Nast Traveller zijn slechts enkele representanten van het ruime aanbod aan reismagazines die inhoudelijk – soms wel voor een derde - geweid zijn aan stedentrips.
Relevantie
Google eens op 'travel magazines' en kijk bij images, een ongelooflijk aanbod. Door de cruise industrie - die vooral steden aan doet - is de stad als destination nog meer in zwang gekomen.  En heb je ook nog de boekenmarkt van reisgidsen en een keur aan stedengidsen. Alle uitgevers verdienen er aan. Het aanbod komt ook online omdat steden als geen ander snel wijzigen qua 'wat is de hot(spot)'. De trend van stedenreizigers die zelf booken via sites als AirBnB en Wimdu betekent nog grotere behoefte aan bijdetijds magazine met uitgebreide content over een stad.

Concurrentie
Er zijn breed georiënteerde travel magazines en veel stedenmagazines in alle soorten en (letterlijk) maten en elke zichzelf bewonderende stadskrant, airline glossy en automerk magazine heeft wel een weekend¬magazine waarin steden uitvoerig bereisd en besproken worden. En de grote steden als NY en Londen hebben de Time Out en de big city heeft de New Yorker, een instituut op zich. De travel magazines a la Travel + Leisure en Conde Nast Traveller zijn slechts enkele representanten van het ruime aanbod aan reismagazines die inhoudelijk – soms wel voor een derde - geweid zijn aan stedentrips.

Opportunity
Dus een versnipperde markt en het ultieme magazine om deze informatie behoefte te dekken is er dus niet: een glossy stedenmagazine. Nog in print, nog online! En dat biedt kansen. Voor een (maandelijks?) print magazine dat zich onderscheid door oorspronkelijke invalshoeken te kiezen. Met een frisse kijk op zaken. Voor de beginnende en seasoned Citylovr. Gecombineerd met online & mobile omgeving voor dagdagelijks nieuws en exploitatie. En gecomplementeerd met real live events die de stedentrip centraal stelt en de verbreding met kunst, cultuur, shopping, fashion, auto’s en entertainment bundelt.

Format
Om de maximale reiservaring in die stad te bieden met bruikbare informatie en mooie fotografie. En uiteraard zijn mensen gek op vergelijkingen, lijstjes, statistieken en
praktische traveltips. Vooroplopen, trends voorspellen en met goede specials. Een logische mix aan stedenreportages, verhalen van (bekende) locals die zijn of haar stad aanprijzen, inzage in het culturele aanbod, gelardeerd met incentives, besprekingen van restaurants, musea, landmarks, architectuur, bars, nightlife, etc.
De content uit het magazine is op niveau. Dus top fotografie en stedentrip reportages. Layout en uitstraling op niveau. Dus strak vormgegeven met vooral het beeld als drager van het verhaal. Bekende mensen die de lezer de weg wijst. In hun stad, tweede vaderland of walhalla. Heerlijk wegdromen bij stedenreizen van dichtbij met cultureel gehalte of die de luxe en onbekende plus onbereikbare hotspots in wereldsteden openbaart.

Exploitatie
Een city magazine is bij uitstek geschikt voor succesvolle exploitatie. Denk aan samenwerkings-verbanden met travel agents, hotels, restaurants, airlines en de hele keten aan toeleveranciers eromheen. Denk aan de talengidsen en cultuur- en uitgaansboekings bureaus. En online is de wereld ook groots, alleen in Nederland zijn er tientallen reissites die stedentrips aanbieden zoals Vrijuit, Zoover en Tripadvisor.com. Interessant bij de laatste dat in hun top 25 bestemmingen er 20 stedenlocaties zijn! Weekendjeweg.nl herkent hetzelfde fenomeen.

Branded content
De aggregatie van de juiste content is een uitdaging, maar de spin-off’s zijn helder. Alle branded magazines van B2B georiënteerde bedrijven, automerken, airlines, financiële dienstverleners (o.a. creditcard maatschappijen, banken), etc. hebben als vaste item besprekingen van steden, stedentrips en een dito aanbod in samenwerking met soortgelijke uitgevers is een logisch model. De content kan ook in syndicatie worden gebracht voor branded magazines of uitgeruild worden, denk aan partners als branded media producenten. En bestaande stadsmagazines zijn tevens contentbronnen als commerciële partners, zoals in Eindhoven het magazine Frits.
Met de juiste website en goede syndicatie deals lijkt me het Citylovr concept een discussie waard. www.citylovr.nl/eu/com is geclaimd.
Bladformule
De kern van de bladformule is het aanspreken van een brede doelgroep van potentiële lezers die steden bezoeken vanuit interesse, hobby, vakantie en zakelijke motieven. De inhoud van het magazine moet inhoudelijk zo aansprekend zijn dat lezers die een stad niet gaan bezoeken en er zelfs geen interesse in hebben toch getriggerd worden door voldoende lezenswaardige inhoud.

Qua tone-of-voice enthousiast, positief en nieuwsgierigheid opwekkend. De City komt tot leven op papier en in pixels, dus niet zo zeer een reisgids pur sang. Inspirerend, verleidend met een glossy uitstraling. Inhoudelijk actueel en voor de reiziger die de bestemming daadwerkelijk 'in het echt' gaat beleven accuraat, to-the-point en voorzien van de juiste inside beleving van de local. Dus met de juiste bezienswaardigheden, de neus voor de goede hotspots voor zowel cultuur, uitgaan, wining, dining als shopping. Van de verborgen vintage spots tot de sfeerbeschrijving van de locale 'PC' van een stad. De onderwerpen design, fashion, fun, festivals, gadgets en cars zijn passend en laten zich ook commercieel doorvertalen in content en/of exploitatie samenwerkingsverbanden met merken, importeurs en agentschappen.

Doelgroep
Breed gezien het onderwerp zowel qua leeftijd als inkomen. Cultuurliefhebbers net zo goed als opportunisten die goedkope city trip hebben gescoord. Het opleidingsniveau loopt van gemiddeld tot hoger. Actieve city tripper zijn net zo goed urban professionals als vijftigplussers. Het magazine format is eerder een lifestyle magazine dan een reisgids en heeft daardoor een gezonde adverteerders interesse.

Frequentie
Een oplage van 25.000 is haalbaar met een frequentie van 6 nummers per jaar. Ter vergelijk Columbus reismagazine 45.000; Italië Magazine 37.000 beiden 6x per jaar verschijnend. De ANWB scoort met Reiz & Magazine een oplage van 50.000 stuks en 11 nummers per jaar.

Adverteerders
De bladformule past qua adverteerders en merken uit de reisbranche zoals tourist offices, city marketing organisaties, tourist offices, tour operators en cruise resellers tot aan nation branding organisaties.

Partners
Het concept leent zich uiteraard voor sponsored content en specials die het promoten van bestemmingen in een journalistieke setting. Combi's waarbij de lezer de reis of stedentrip kan 'nabeleven' na de gesponsorde trip van de Citylovr journalist liggen voor de hand. Dus ook voor de hotels, de restaurants, cultuur uitje etcetera.
De online en mobile omgeving levert commerciële kansen op voor doorlevering van kwalitatieve leads en traffic naar de reisgerelateerde websites zoals airlines, hotels, Booking, Expedia, e.d.
Back to Top